bedrijfsfinanciering

Dit artikel gaat over bedrijfsfinanciering. Die helpt je om een investering te kunnen doen of een nieuw bedrijf te kunnen beginnen. Of anders als werkkapitaal, wat geld is om op korte termijn aan je betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

bedrijfsfinanciering

Soorten financiering voor je bedrijf

In de inleiding zijn we ingegaan op het doel van deze financiering. De titel van dit artikel is echter, wat is een bedrijfsfinanciering. Er bestaan de volgende soorten van financiering:

  • Zakelijk krediet
  • Zakelijke lening
  • Zakelijke lease
  • Crowdfunding en risicodragend kapitaal

We zullen kort op elk van de vormen ingaan.

Zakelijk krediet

Een zakelijk krediet is voor het financieren van het werkkapitaal. De looptijd ervan is doorgaans minder dan een jaar. Je mag dan rood staan. Dit wordt een rekening courant krediet genoemd. Je mag zo’n krediet opzeggen wanneer je dat wilt. Een andere vorm is debiteurenfinanciering. Dat is een financiering op basis van de vorderingen die uitstaan. De hoogte ervan is een afgeleide van die vorderingen.

Zakelijke lening

Een zakelijke lening sluit je af bijvoorbeeld voor het beginnen van bedrijf of een investering te doen. In het laatste geval praten we over de aankoop van een bedrijfsmiddel. Dit type lening los je in een aantal jaren af. Die periode hangt af van de economische levensduur van het bedrijfsmiddel.

Zakelijke lease

Een zakelijke lease is vergelijkbaar met een zakelijke lening. Hierbij gaat het om de financiering van een specifieke machine of transportmiddel. Je kunt kiezen tussen een financial en een operational lease. Een financial lease is feitelijk een lening. In het geval van een operational lease betaal je een maandbedrag voor het gebruik van een machine/transportmiddel.

Crowdfunding en risicodragend kapitaal

Dit betreft de financiering door particulieren. Risicodragend kapitaal wordt ook wel venture capital genoemd. Bij crowdfunding praten we over relatief kleine bedragen van veel personen. Dat wordt veel via het internet gedaan. Bij risicodragend kapitaal geldt het omgekeerde: minder personen met grotere bedragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *