Een annuïteitenhypotheek is een soort hypotheekvorm (waarbij een hypotheek een lening is waarmee je een huis kan kopen). Er wordt gedurende de looptijd van de hypotheek continu afgelost. Dit is een maandelijks bedrag. Bij een annuïteitenhypotheek  blijft het bedrag van je aflossing de gehele looptijd continu, afgezien van de rentewijzigingen die kunnen voorkomen. Wat het meest kenmerkend is voor de annuïteitenhypotheek is dat je aan het begin van je looptijd vaak een groot deel annuiteitenhypotheek rente aflost, terwijl je aan het einde juist veel aflost en veel minder rente betaald. Een annuïteitenhypotheek zorgt er daardoor wel voor dat je maandlasten in het begin lager zijn dan aan het einde. We zetten de kenmerken van een annuïteitenhypotheek nog op een rijtje:

  • Tijdens de gehele looptijd wordt er afgelost
  • In het begin van de looptijd is het aflossen laag en naarmate de tijd vordert stijgt dit.
  • De maandlasten van de annuïteitenhypotheek zijn elke maand echter hetzelfde.
  • Wanneer de looptijd voorbij is is de gehele hypotheek afgelost
  • De netto maandlasten kunnen gedurende de looptijd van de annuïteitenhypotheek echter wel stijgen.

Een annuïteitenhypotheek wordt door zijn kenmerken het vaakst gekozen door starters, doordat starters denken in de loop van de jaren juist meer te gaan verdienen in plaats van minder. Zo worden de netto maandlasten gecompenseerd.

Het voordeel van een annuïteitenhypotheek is dus dat het begin van de looptijd er sprake is van een hoog belastingvoordeel, omdat je maandbedrag voornamelijk uit het rentebedrag bestaat. Daarnaast zijn de maandlasten laag in het begin, wat voordeliger kan zijn voor mensen met een lager inkomen die een huis willen kopen. Wanneer de looptijd van de hypotheek voorbij is is de hypotheek afgelost. Het laatste voordeel is dat je bruto maandbedrag de gehele looptijd vast staat. Hierdoor weet je waaraan je begint.

Bron: rente.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *