Veiligheidshelmen: onmisbaar voor wie veilig werken belangrijk vindt

Bouwhelmen

In de bouwwereld en in de productiesector komen er regelmatig situaties voor waarin de situatie in het geding komt, of zou kunnen komen. In de Nederlandse wetgeving zijn daarom wetten geformuleerd die de veiligheid zo goed mogelijk proberen te waarborgen. Het betreft hier de veiligheid van alle aanwezigen ter plaatse. Uiteraard betreft dit voor het overgrote deel medewerkers. Aangezien het hoofd een van de meest belangrijke en kwetsbare lichaamsdelen (ook vanwege de plek in het lichaam) is, is het heel normaal dat veiligheidshelmen op veel plaatsen verplicht zijn. In de bouwsector spreekt men overigens meestal van een bouwhelm. Wil je weten op welke plekken zo’n bouwhelm bijvoorbeeld verplicht is? Lees dan even verder.

Bouwhelmen

Op welke plekken is een bouwhelm zoal verplicht?

Zoals we hierboven al hebben laten doorschemeren zijn bouwhelmen verplicht op plekken waar voorwerpen op of richting het hoofd zouden kunnen vallen of vliegen. Denk hierbij maar aan de volgende soorten locaties:

• Bouwplaatsen, oftewel plekken waar huizen of flats worden gebouwd.

• Plekken waar met hijskranen wordt gewerkt. Dit kan in de bouw zijn, maar ook bij verbouwwerkzaamheden aan grote gebouwen of bij werkzaamheden in de haven.

• Naast en in de buurt van grote, zware machines, vooral als deze de kans op stoten en bekneld raken met zich meebrengen.

• In productiebedrijven, zeker als deze over grote machines beschikken.

• Op alle overige plekken waar via aanduidingen of een bord wordt duidelijk gemaakt dat het dragen van een bouwhelm verplicht is.