Reanimeren, hoe doe je dat?

Stel dat je op een willekeurig moment samen met iemand een stukje aan het wandelen bent. Op een gegeven moment voelt degene met wie je loopt zich niet goed worden en grijpt naar zijn borst. Uit het niets valt hij bewusteloos op de grond. Wat moet je dan doen? Als iemand een hartstilstand krijgt, moet je deze kunnen reanimeren, maar reanimeren hoe doe je dat? De volgende stappen zijn door G4S opgesteld, die je ook tijdens een van de BHV of EHBO trainingen leert.

1. Controleer het bewustzijn

Benader het slachtoffer om te zien of het gevaar al geweken is. Controleer daarmee het bewustzijn van het slachtoffer door deze aan de schouder te schudden. Benader hem/haar vanaf de kant van het gezicht.

2. Bel 112

Reageert het slachtoffer niet? Bel gelijk 112. Zet tijdens het bellen je telefoon op de luidspreker, zodat je je handen vrij hebt om Eerste Hulp mee te kunnen verlenen.

3. Controleer de ademhaling

Controleer of het slachtoffer nog (goed) ademhaalt door de borstkas en ademhalingsgeluiden te controleren. Voel ook met je wang of er ook lucht wordt uitgeblazen. Mocht de ademhaling onregelmatig zijn, haal dan zo snel mogelijk een AED of laat een omstander indien aanwezig de dichtstbijzijnde AED halen.

4. Begin met reanimeren

Leg het slachtoffer op zijn rug op een harde grond. Ga dicht tegen het slachtoffer zitten en begin met het geven van 30 compressiedrukken. Dit doe je door één hand midden op de borstkas te leggen en je andere hand erbovenop. Druk stevig met gestrekte armen met een snelheid van ongeveer twee drukken per seconde. Na deze compressiedrukken beadem je het slachtoffer. Dit doe je door het hoofd zacht achterover te kantelen, de neus dicht te knijpen en een grote hap lucht in één keer uit te blazen in de mond. Doe dit twee keer achter elkaar. Herhaal deze stap totdat je een AED tot je beschikking hebt.

5. Gebruik de AED

Verwijder de bovenkleding zodat je de elektroden kunt plaatsen op de borstkas. Op de AED staat precies hoe het apparaat gebruikt moet worden. Geef een schok met de AED en ga indien nodig daarna verder met compressiedrukken.

Leren reanimeren

Vind je deze stappen nog spannend, wil je liever nog even kunnen oefenen of ben je bang dat je het alsnog verkeerd doet? Volg dan een van de BHV of EHBO opleidingen van G4S, waar je exact te leren krijgt wat je moet doen tijdens het reanimeren. Je leert hier de theorie en kunt zoveel oefenen als je maar denkt nodig te hebben.