Belangrijke informatie

VOG

Moet je voor je nieuwe werk of functie een vog aanvragen dan kunnen er wel wat vragen zijn die in je opkomen. Hoe zit het bijvoorbeeld als je geen strafbare feiten hebt gepleegd, heel eenvoudig dan krijg je altijd een verklaring omtrent het gedrag. Wanneer je wel een delict hebt gepleegd dan wordt er gekeken of dit relevant is voor de functie welke je gaat uitvoeren. Als leraar telt het zwaarder mee dan als administratief medewerkers. Bij de dienst Justis kun je zien hoe een aanvraag wordt beoordeeld, op vog-aanvraag.info kun je vervolgens de aanvraag doen voor een vog.

VOG

Waar wordt de informatie vandaan gehaald?

Er worden verschillende bronnen geraadpleegd bij een vog aanvragen, hierbij wordt er ook gekeken of je in het buitenland een delict gepleegd hebt. In ieder geval is het Justitieel Documentatie Systeem bij elke aanvraag betrokken, maar dit kan ook de reclassering zijn of de politie. In het systeem worden alle personen vermeld die een strafblad hebben, dus een misdrijf hebben gepleegd. Heb je een kleine overtreding begaan, zoals een licht snelheidsovertreding dan kom je niet in het systeem hiervoor.

Signaal uit continue screening

Word je verdacht een strafbaar feit te hebben gepleegd, en wordt je gevolgd door justitie? Dit wordt namelijk ook doorgegeven aan de dienst Justis, ook de afloop van een strafzaak en andere belangrijke dingen komen hierin te staan. Ga je een vog aanvragen dan kan je hier ook mee te kampen krijgen. Iedere verandering wordt doorgegeven en kan een nieuwe screening betekenen hierbij kan gevraagd worden aan de werkgever om een nieuwe aanvraag te doen.